Dodaj tę jedną przyprawę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, a smak cię zaskoczy

Dodaj tę jedną przyprawę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, a smak cię zaskoczy

Dodano: 
Kawa w filiżance, zdjęcie ilustracyjne
Kawa w filiżance, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik
Znudziła ci się tradycyjna kawa i szukasz sposobu na to, jak ją urozmaicić? Mam dla ciebie świetny pomysł. Zrezygnuj z dodatku cukru czy syropów smakowych i postaw na zupełnie inny, mniej oczywisty składnik. Ta drobna zmiana wpłynie pozytywnie nie tylko na smak napoju, ale też jego właściwości.

Kawa jest świetnym polem do różnych kulinarnych eksperymentów. Doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Można dodać do niej praktycznie wszystko – poczynając od cukru, poprzez masło czy oliwę, a na różnych pastach smakowych skończywszy. Ja zazwyczaj dorzucam do niej różnego rodzaju przyprawy. Już niewielka ich ilość wystarczy, by nadać naparowi zupełnie nowy smak. Dziś polecam ci produkt, o którego istnieniu zapomina wiele osób. Nie gości on zbyt często w polskiej kuchni i raczej mało kto wpada na pomysł, by wzbogacić nim „małą czarną”. A szkoda, bo dzięki niemu zyskuje wiele cennych właściwości.

Jak wzbogacić smak kawy?

Ciekawym dodatkiem do kawy, który wpływa pozytywnie zarówno na jej walory smakowe, jak i właściwości jest anyż gwiaździsty, znany również jako biedrzeniec anyż lub anyż gwiazdkowy. Należy do rodziny selerowatych. Jego znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty, pikantny smak z wyczuwalną nutą lukrecji. Cieszy się dużą popularnością w kuchni bliskowschodniej. Znajduje bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Stanowi składnik różnego rodzaju ciast i deserów, a także dań wytrawnych – zup, sosów oraz mięs.

Dlaczego warto dodać anyż do kawy?

Anyż wykazuje wiele cennych właściwości. Działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Wspiera mechanizmy obronne organizmu w walce z infekcjami. Pomaga w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Rozrzedza zalegającą w płucach wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Wspiera też pracę układu pokarmowego. Niweluje różne dolegliwości gastryczne, takie jak na przykład wzdęcia, nudności, biegunki czy nadmierne gazy. Pobudza perystaltykę jelit i ułatwia usuwanie toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby na diecie redukcyjnej, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.

Jak zrobić kawę z anyżem?

Recepta jest bardzo prosta. Musisz tylko dorzucić przyprawę do ciepłego naparu. Pamiętaj, że ma ona dość intensywny smak. Nie przesadzaj więc zbytnio z jej ilością. Na początek jedna gwiazdka lub niewielka szczypta (w przypadku, gdy używasz mielonego dodatku) w zupełności wystarczy. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by dodać przyprawą do filiżanki jeszcze przed zaparzeniem „małej czarnej”. Anyż możesz też łączyć z innymi dodatkami, na przykład kardamonem czy cynamonem.

Czytaj też:
To najzdrowsza gorzka czekolada z Biedronki. Dietetyczka zdradza, dlaczego warto ją mieć w domu
Czytaj też:
Dodajesz to do kawy? Ekspert ostrzega: ten składnik może zrujnować twoje zdrowie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl