Kawa jest świetnym polem do różnych kulinarnych eksperymentów. Doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Można dodać do niej praktycznie wszystko – poczynając od cukru, poprzez masło czy oliwę, a na różnych pastach smakowych skończywszy. Ja zazwyczaj dorzucam do niej różnego rodzaju przyprawy. Już niewielka ich ilość wystarczy, by nadać naparowi zupełnie nowy smak. Dziś polecam ci produkt, o którego istnieniu zapomina wiele osób. Nie gości on zbyt często w polskiej kuchni i raczej mało kto wpada na pomysł, by wzbogacić nim „małą czarną”. A szkoda, bo dzięki niemu zyskuje wiele cennych właściwości.
Jak wzbogacić smak kawy?
Ciekawym dodatkiem do kawy, który wpływa pozytywnie zarówno na jej walory smakowe, jak i właściwości jest anyż gwiaździsty, znany również jako biedrzeniec anyż lub anyż gwiazdkowy. Należy do rodziny selerowatych. Jego znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty, pikantny smak z wyczuwalną nutą lukrecji. Cieszy się dużą popularnością w kuchni bliskowschodniej. Znajduje bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Stanowi składnik różnego rodzaju ciast i deserów, a także dań wytrawnych – zup, sosów oraz mięs.
Dlaczego warto dodać anyż do kawy?
Anyż wykazuje wiele cennych właściwości. Działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Wspiera mechanizmy obronne organizmu w walce z infekcjami. Pomaga w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Rozrzedza zalegającą w płucach wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Wspiera też pracę układu pokarmowego. Niweluje różne dolegliwości gastryczne, takie jak na przykład wzdęcia, nudności, biegunki czy nadmierne gazy. Pobudza perystaltykę jelit i ułatwia usuwanie toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby na diecie redukcyjnej, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.
Jak zrobić kawę z anyżem?
Recepta jest bardzo prosta. Musisz tylko dorzucić przyprawę do ciepłego naparu. Pamiętaj, że ma ona dość intensywny smak. Nie przesadzaj więc zbytnio z jej ilością. Na początek jedna gwiazdka lub niewielka szczypta (w przypadku, gdy używasz mielonego dodatku) w zupełności wystarczy. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by dodać przyprawą do filiżanki jeszcze przed zaparzeniem „małej czarnej”. Anyż możesz też łączyć z innymi dodatkami, na przykład kardamonem czy cynamonem.
Czytaj też:
To najzdrowsza gorzka czekolada z Biedronki. Dietetyczka zdradza, dlaczego warto ją mieć w domuCzytaj też:
Dodajesz to do kawy? Ekspert ostrzega: ten składnik może zrujnować twoje zdrowie